|
Smått och gott från
växtriket
Rabarberchutney
Rabarber c:a 1 liter
(skuren i småbitar)
2
rödlökar
5
1/2 dl strösocker
1
krm chilipulver
1
krm cayennpeppar
1/2 msk malen ingefära
1 kanelstång
3/4 dl vatten
Skala och skär rabarbern i bitar, hacka
rödlöken, blanda
övriga ingredienser i en kastrull och koka på svag
värme utan lock i 45 till 60 minuter. Ös upp chutneyn
på rena och varma burkar, sätt på lock och
låt
stå i två veckor. Chutneyn är
hållbar i tre till
sex månader om den förvaras kallt.
Gott till grillad kyckling eller annat kött, men även
till dessertost som t ex Gorgonzola eller
liknande.
Sommarsoppa med mynta
Beräknat för fyra personer tar man:
1 liter mild yoghurt
1 finhackad ättiksgurka
2 flådda tärnade tomater
½-1 dl finhackad persilja
½ dl finskuren gräslök
salt eller örtsalt
nymald svart- eller vitpeppar
2 dl grön gurka i små kuber
1 pressad vitlöksklyfta
8-10 hackade blad av grönmynta eller
3 blad av pepparmynta (eller någon mynta som man tycker
speciellt om)
Till dekoration tunna gurkskivor och ev myntablommor
Gör så här:
Vispa upp yoghurten med en vanlig visp eller elvisp. Blanda sedan ner
allt det övriga
och sist färsk hackad mynta. Låt soppan
stå och dra i minst en timme. Servera den kall
med tunna gurkskivor ovanpå.
Ärter och bönor brukar få plats
också i en mindre trädgård. Har man ingen
trädgård eller odlingslott duger det med balkongen.
Här är ett enkelt recept på en
läcker sallad men en god sås till.
Sockerärtsallad med
kyndel
För fyra personer kokas:
Ca 400 g rensade sockerärter eller vaxbönor.
Koka tills ärterna eller bönorna är
nätt och jämnt mjuka (5-10 minuter).
Häll bort vattnet och lägg upp grönsakerna i
en skål. Stänk över
vinägersås och strö
på finhackad kyndel.
Servera med kokt potatis eller något annat plus ett gott
bröd till.
Sås med citronmeliss och timjan (till exempelvis till
sockerärter, rödbetor, purjolök och sparris)
1 dl finhackad persilja
½ dl finskuren gräslök
ca 12 blad citronmeliss
ca 1 msk färska timjanblad gärna också 1
msk blad av citrontimjan
90 g mjukt smör i klickar
3 äggulor
2 dl vispgrädde
citron (en aning vinäger)
Hacka persilja, gräslök och kryddblad fint och
lägg över i en liten rostfri kastrull.
Mät upp alla övriga ingredienser och lägg
ner dem i kastrullen. Ställ denna i en större kastrull som till hälften fyllts med hett
vatten (=vattenbad). Sjud det hela under vispning tills såsen
blir tjock och lite pösig. Smaksätt med salt, svart-
eller vitpeppar och lite pressad citron. Servera såsen nylagad. Vill man förbereda det hela kan ju allt ligga
uppmätt och klart i den lilla kastrullen –
då går det fort att sedan laga såsen.
Örtvinäger
Lägg Timjan och ett par hela skalade vitlöksklyftor i
en rymlig glasflaska- eller burk. Se till att proppa flaskan full med
så många kvistar som möjligt.
Slå på vit vinäger och låt
stå en månad. Ta därefter upp
Timjankvistarna och vitlöksklyftorna. Sila vinägern.
Gott till sallader!
Plommonsylt
2 liter (1 kg) plommon
Saften av 1 citron
6 dl strösocker
Skölj plommonen (och räkna dem, så
går det bättre att få bort alla
kärnor).
Koka sakta upp plommon och citronsaft under lock i en gryta och koka
sedan i ca. 20 minuter. Tillsätt sockret och hetta upp
långsamt tills det har smält. Koka sylten utan lock
i 15-20 minuter. Skaka grytan då och då men
rör inte om. Ta bort grytan från värmen,
skumma och ta bort plommonkärnorna med en hålslev.
Låt stå i ungefär 15 minuter.
Häll upp sylten i rena burkar och låt svalna.
Förvara dem kallt.
Svartvinbärsmarmelad
1 liter repade svarta vinbär
1 vaniljstång
5 dl syltsocker
Lägg bär och vatten i en kastrull. Skär
vaniljstången på längden och skrapa ner
fröna i kastrullen. Lägg i vaniljstången
och koka i 15 minuter. Ta av kastrullen från värmen
och rör i sockret, lite i taget. Låt koka upp och
koka kraftigt i ca. 3 minuter. Gör geleprov och skumma.
Låt därefter marmeladen stå i ca. 15
minuter, men rör lite försiktigt någon
gång under tiden. Ta sedan upp vaniljstången och
häll upp marmeladen i rena burkar och låt svalna.
Förvara dem kallt.
Svartvinbärskaka
150 gr mandelmassa
5 ägg
3 dl strösocker
4 dl vetemjöl
4 dl repade vinbär
75 gr kallt smör
Sätt ugnsvärmen på 200 grader.
Smörj och mjöla en stor form (pajdegsform eller
liknande).
Riv mandelmassa grovt. Vispa ägg och socker, blanda i
mandelmassa och mjöl. Häll smeten i formen,
strö i bären och tryck ner dem lite. Hyvla kallt
smör över och även lite pärlsocker.
Grädda sedan i nedre delen av ugnen i 60-70 minuter.
|